Ana Sayfa
Divriği'dan Haberler
Güncel
Siyaset
Ekonomi
Sağlık
Spor
Divriği Hakkında
Tarihi Eserler
Fotoğraflar
Köyler
Divriği Efsaneleri
Önemli Telefonlar
Ziyaretçi Defteri
Canlı Yayın
Arşiv
Faydalı Linkler
Yemek Tarifleri
Kitap-Dergi
Şirket Haberleri
Mizah
Dolar
A: 1.7457 S: 1.7541
Euro
A: 2.2989 S: 2.3100
Sterlin
A: 2.7630 S: 2.7774
Ankara ANKARA
Izmir IZMIR
İstanbul ISTANBUL
Divriği Bir Hazineye Sahip
12.09.2009
Divriği Bir Hazineye Sahip
Gezdiği konaklardan Abdullahpaşa Konağı"nı detaylı bir şekilde inceleyen Bakan GÜNAY, konağın yeni yıla tamamlanacağını belirtti.
Daha sonra Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası"nın çevre düzenlemesi kapsamında uygulamaya konulan istimlak kararı çerçevesinde yapılacak ilk yıkım programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, burada harita üzerinde kamulaştırma uygulaması ile ilgili bilgi aldı.
Vali Ali KOLAT kültürel zenginliği ile göze çarpan Divriği İlçesine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Dünya Mirası Eserimiz Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’na başta Sayın Bakanımız olmak üzere
Divriği Bir Hazineye Sahip
Gezdiği konaklardan Abdullahpaşa Konağı"nı detaylı bir şekilde inceleyen Bakan GÜNAY, konağın yeni yıla tamamlanacağını belirtti.
Daha sonra Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası"nın çevre düzenlemesi kapsamında uygulamaya konulan istimlak kararı çerçevesinde yapılacak ilk yıkım programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, burada harita üzerinde kamulaştırma uygulaması ile ilgili bilgi aldı.
Vali Ali KOLAT kültürel zenginliği ile göze çarpan Divriği İlçesine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Dünya Mirası Eserimiz Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’na başta Sayın Bakanımız olmak üzere hep birlikte sahip çıkarak, eserimizin hakkettiği değeri bulmasını sağlayacağız” dedi.İlçenin kültür mirasına sahip olduğunu vurgulayan Bakan GÜNAY, "Divriği bir hazineye sahip, yeteri kadar farkına varmadığımız bir mücevhere sahip" dedi. Bu önemli tarihi eserin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alındığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, “Divriği Ulu Camii           ve Darüşşifasına  bizim olmaktan öte biranlam verilmiş, insanlığın ve dünya medeniyetinin de ortak ve önemli bir eseri olarak 25 yıl önce tescil edilmiş. Ama üzüntüyle görüyoruz ki 25 yıldır ve daha önceki dönemlerde çeşitli koruma müdahaleleri yapılmış olmasına rağmen şu anda hala ciddi önlemler alma ihtiyacıyla karşı karşıyayız. Yapıda gerek cephede, gerek temelde, kaleye bakan cephesinde ciddi sorunlar ve sıkıntılar var. Arkadaşlarımız bir süreden beri çalışıyorlar, burayla ilgili çeşitli projeler, uygulamalar yapılmış. Bu uygulamaların bazıları sıkıntılı sonuçlar vermiş, rutubet yaratmış, içerde bozulmalara sebep olmuş. Şimdi bunlara gelişi güzel, aklımıza geldiği gibi müdahale etmek yerine ciddi bilimsel araştırma ve çalışmalarla yeniden, gecikmeden müdahale etmek ihtiyacını hissediyoruz" dedi.
Yapının hareketliliği ve zemini konusunda incelemeler yapıldığını, bu incelemelerin sonuçlarına en kısa sürede ulaşmaya çalıştıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, yapının bütününü korumaya çalışarak bölgede 2 etaplı bir çevre düzeni planlaması gerçekleştirildiğini söyledi. 67 dönüm alanda sınırlı sayıda özel ve kamusal yapıların bulunduğunu ifade eden Bakan GÜNAY, hiçbir yurttaşı mağdur etmeden, vatandaşların rızasıyla bölgede bir koruma planı ve çevre düzenlemesi uygulamaya çalışacaklarını kaydetti.
     TOKİ ile görüşerek bölgeye vatandaşların ihtiyacına, toprağın yapısına uygun konutlar yapılabileceğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, "Herkes bizi umarım ki anlayışla karşılayacaktır, çünkü burada sadece Divriğililerin, sadece Sivaslıların, sadece Türk milletinin sahip olduğu değil, dünyanın emaneti olan bir eserle yüz yüzeyiz ve bu bizim medeniyetimizin belki dünyadaki en önemli eserlerinden bir tanesi" diye konuştu.
     Anadolu"da "Dünya Kültür Mirası Listesinde" yer alan 9 eserin olduğunu anlatan Bakan GÜNAY, "9 anıt içerisinde belki bizim kendi mimarimizi, bizim kendi uygarlığımızı görkemli bir şekilde, ihtişamlı bir şekilde dünyaya anlatabileceğimiz bir ikincisi yok" diye konuştu.      Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını turizme kazandırdıkları takdirde göçüp gitmek zorunda kalan bölge halkının turizmden istifade etmesini sağlayacak önemli bir gelişmeyi de gerçekleştirmiş olacaklarını vurgulayan  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, Divriği"de inanılmaz sivil mimarlık örneklerinin olduğunu gelecekte Safranbolu, Beypazarı gibi bir turizm merkezi haline gelmesi için gayret sarf ettiklerini söyledi.
  Gezi ve incelemelerinin ardından Vali Ali KOLAT, Bakan GÜNAY’a Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası"nın renkli, Divriği Belediye Başkanı Hakan GÖK ise siyah-beyaz fotoğrafını hediye etti. Daha sonra bölgedeki ilk yıkım iş makinesiyle gerçekleştirildi.



Kaynak : Divriği"nin Sesi Gazetesi
Bu haber toplam 665 defa okundu.
Güncel
  Üretici Ortada Gezmemelidir
  Emniyet Müdürlüğü halkı uyarıyor
  Kahvehaneyi Soydular
  İçme Suyu Sorunu Çözülüyor.
 
Divriği'den Haberler
  BAŞKAN HAKAN GÖK MUHTAR VE ESNAFLARLA BULUŞTU
  Van İçin Divriği de El Ele
  ASBİR"e Teşekkürler
  Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök’ün Bayram Mesajı
  Kaymakam Salih AYHAN"ın Kurban Bayramı Mesajı
 
Ekonomi
  Kazanılmış haklar tırpanlanıyor ...
  %10 ila 35 arasında değişen oranda indirim
  Yasa çıkmadan memur olan şanslı
  Kaynaklar rasyonel kullanılmalı ...
  Otlar artık son gramına kadar değerlendiriliyor
 
Siyaset
  Sivas"ta siyasi dengeler değişecek
  İlimizde ve ülkemizde akılcı siyaset yapıyoruz
 
Spor
  Nisan"da Sivasspora teslim edilecek
  Belirlediğimiz hedeflere adım adım ulaşıyoruz
  Minik öğrencilerden Sivasspora destek
  Hedefler büyük, azim son vites
 
Sağlık
  Domuz Gribi Belirtileri
  C.Ü"de kalp hastalıkları tedavi merkezi kuruluyor
  Badem yiyin kalbinizi koruyun
05.02.2012
 
Editör'e Yaz